Gyönyörűek a fűszernövényeim: zsálya, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma. Talán még soha ilyen hosszú ideig nem bírták lakásbeli körülmények mellett... Csak nőnek, bokrosodnak, úgyhogy kicsit megnyírbáltam őket. Tegnap a zsályát, ma e mellett a bazsalikomot és a petrezselymet is, valamint beáldoztam a tökfőzelékhez vett szép csokor kaprot...
Az afrikai harcsafilét leszámítva ami a fagyasztóból került elő, igazi szezonális, nyáreleji ebéd kerekedett.
Eredetileg csak zöldfűszeres kéregben terveztem a halat megsütni, de féltem, hogy nem marad egyben és túlságosan megég. Így 3 szelet szikkadt kenyeret sütőben megsütöttem, fokhagymával bedörzsöltem és morzsásra törve a zöldfűszerekhez adtam. A hal nem csak ízletesre, de ropogósra is sült.
  • Hozzávalók: (2 személyre)
40 dkg afrikai harcsafilé
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor friss kapor
8-10 levél friss zsálya
6-8 nagy levél friss bazsalikom
3 szelet szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
bors
olívaolaj
  • A rozmaringos-fokhagymakrémes újburgonyához:
1 kg újburgonya
2 fej fokhagyma (új) félbevágva + 8-10 gerezd fokhagyma
néhány ág friss rozmaring
tengeri só
olívaolaj
  1. A megsikált újburgonyát a félbevágott- és egész fokhagyma gerezdekkel (hámozatlanul) együtt tűzálló tálba teszem. Egy ág rozmaring leveleit leszedve, a többit egészben a burgonyához adom, megszórom tengeri sóval, alaposan meglocsolom olívaolajjal és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt ropogósra sütöm.
  2. Felaprítom a petrezselymet, kaprot, zsályát, bazsalikomot és összekeverem a fokhagymás kenyérmorzsával.
  3. A halszeleteket sózom, borsozom, alaposan megforgatom a zöldfűszeres morzsában, tűzálló tálba pakolom és meghalmozom a maradék morzsával. Meglocsolom olívaolajjal + a burgonya alatt lévő sült olajjal és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm.
  4. A burgonyát tálba szedem és rányomom a krémesre sült fokhagyma belsejét.
13

Megjegyzések megtekintése

    Betöltés